hur man vaxa ett parkettgolv

Parkett är en av de mest populära, hållbara typer av golv som man kan ha i dag, så det är nödvändigt att veta hur man vaxa din parkettgolv för att hålla den i sin naturliga orörda skönhet året runt, och även förlänga dess livslängd.

Modern parkett, känd som laminat, behöver inte vaxas, eftersom det är färdigbehandlade i polyuretan, men om du har den äldre typen av lövträ i ditt hem, är det klokt att göra det själv. På detta sätt kommer du att undvika kostnader för arbetskraft, som kan lägga upp, eftersom ett parkettgolv måste vaxad cirka tre till fem gånger per år, beroende på hur mycket trafik det blir.

Steg 1 – Rensa rummet

Ta bort alla möbler och eventuella mattor från golv. Det är också lämpligt att öppna fönster för att uppmuntra tillräcklig ventilation för att uppmuntra snabb torkning av de produkter som ska användas och eliminera alla stickande lukt som kan uppstå från detta vaxning jobbet.

Steg 2 – Dammsugning

Vakuum noggrant för att avlägsna damm och ludd, och med den något fuktig mopp torka över golvbrädorna. Moppen måste vara endast lätt fuktad som alltför mycket vatten kan skada träet. Moppen behövs också för oförutsedda vätskespill.

Steg 3 – Lösningsmedel Rengöring

Börja genom att hänvisa till tillverkarens riktlinjer för att kontrollera vad och vad kan inte användas på parkettgolv. När du har bestämt vilken typ av rengöringsprodukt är idealisk för parkett, börja med att tillämpa no-skölj rengöringsmedel eller citrus lösningsmedel, enligt tillverkarens anvisningar. Använd inga andra rengöringsmedel än de som anges ovan som deras användning kan repa golvet.

Steg 4 – Ta bort Fläckar eller Stains

Om det finns några mörka fläckar eller fläckar på golvet, tillämpa vissa vinäger till det, låt den stå några minuter och sedan torka torrt med mjuk trasa. Använd inte ättika på rent trä.

Steg 5 – Tillämpa vax

Om det finns en ansamling av vax på ditt golv du måste sand dem först, men det är ett jobb som kräver specialutrustning, skapar en hel del damm och krångel och om så är fallet, är det bäst att lämna till en professionell .

Steg 6 – Polish

På denna punkt kan du använda den vattenbaserade akryl vax på parkett. Använd den i ett jämnt tunt skikt, som täcker hela området. Detta vax har specifika ingredienser som bildar en skyddande ytbeläggning som gör din parkettgolv vattenavvisande. Den tillämpade vaxet är egentligen ganska luktfri och torka i cirka två till tre timmar.

När vaxet har torkat upp, ta tag i en mjuk ren trasa och med stadiga och hårda Stokes, buff eller polera hela området. Du kan linda detta tyg runt basen av en mjuk mopp och utnyttja detta för att underlätta arbetet. Denna process kommer att föra tillbaka golvet glans och hjälper till att visa upp den verkliga skönheten i din parkettgolv.

När du är klar, notera att dammsuga regelbundet för att behålla sin naturliga skönhet och undvika så mycket som möjligt att bära höga klackar och stövlar hemma eftersom de kan markera din trä. Dessutom, om du lämnar mattor på dörrar för att fånga upp smuts och fett och området mattor i köket för att fånga några utsläpp, kommer du minska din rengöringstiden med hälften.