saftiga, röda och fula tomater

Firm och saftiga, “bakgård” sort tomater som används för att endast vara tillgänglig på sommaren. Men tack vare en ny släktklenod frö, en tomat kan nu odlas året runt. Det heter UglyRipe på grund av dess djupa åsar och ofullkomliga utseende. Men de flesta människor som smakar det inte verkar bry sig mycket hur det ser ut – de älskar bara hur det smakar.

Det är särskilt välsmakande jämfört med den typiska vinter tomat – som många människor klagar smakar som kartong. Så vad är väsen om?

Först lite bakgrund om var tomaterna kommer ifrån. Under sommar tomater kan odlas över stora delar av landet. Men på vintern, är majoriteten av tomater odlade i Florida, som producerar mer än en miljard pounds per år. Det är en enorm industri, och insatserna är höga för odlare.

Florida Tomat kommittén (FTC), som grundades 1955 i en federal marknadsföring Order, reglerar Floridas vinter tomater. Kommittén, som består av konkurrerande odlare, sätter standarden som hänför sig till utseendet och kvaliteten på tomater som kan exporteras från Florida. De ska främja tomater från Florida genom att endast tillåta den bäst att lämna staten.

Men av någon anledning, de verkar vara mycket mer intresserade av mjukhet och rundhet än smak – en kvalitet som är av ökande intresse för amerikanska tomat konsumenter.

Den UglyRipe fick ett undantag från FTC: s betygssystemet under sina första tre säsonger. Men förra året efter tre raka år av rekordförsäljning för UglyRipe, FTC ändrat uppfattning, säger UglyRipe inte har rätt form för att uppfylla sina stränga normer. Så UglyRipes förbjöds från att transporteras från Florida förra vintern och våren. Odlarna av frukten hade redan planterat över 700 tunnland när FTC vänt kursen. Detta resulterade i en $ 2.800.000 förlust för odlaren, Procacci Brothers i Philadelphia.

Med denna kommitté grade våra tomater är som att ha din gymnastiklärare klass dig på engelska “, säger Joe Procacci av Procacci bröder.” Konsumenterna har klagat till oss i år som vinter tomater smakar som kartong. Nu har vi uppfunnit en mycket bättre smak produkt och våra konkurrenter är avundsjuka. Det är så enkelt är det.

Men få ändrades reglerna kommer att bli allt annat än enkel. Odlarna hoppas att allmänheten kommer att bidra genom att berätta tjänstemän vid Förenta staternas Department of Agriculture att när det gäller vinter tomater från Florida, konsumenterna inte bryr sig om utseende så mycket som de gör om smak. Och att UglyRipe bör inte längre vara USA: s förbjudna frukten.

Om du vill kunna köpa UglyRipe tomater i vinter, skriv till US Department of Agriculture, Agricultural Marketing Service, frukt och grönsaker Program, 1400 Independence Avenue, SW, Washington, D.C. 20250.

Du kan också hjälpa till genom att kontakta din kongressledamot att begära att U.S.D.A. Marknadsföring Order inte längre gäller UglyRipe.