järn i dricksvatten

Järn i järn formen och mangan fläckar kläder och VVS fixturer. Ferrojärn är i löst form och kan inte ses i vatten. När vatten innehållande tvåvärt järn exponeras för luft, oxideras och rostar järnet. Trevärt järn, rostig järn, uppträder vanligen som brun rödfärgade partiklar som flyter i vattnet.

Vatten med hög järn eller manganhalt anses inte vara ett hälsoproblem, men det kan vara mycket obehaglig smak, lukt och utseende. Iron bakterier är störande organismer som ofta förknippas med lösligt järn i vatten. Eftersom de orsakar en slem uppbyggd de är obehagliga. Kalcium är ett viktigt näringsämne för denna bakterie. Närvaron av järn bakterier indikeras av en gelatinös slem på insidan av toaletten flush tank och gelé “rostiga sniglar” släpps ut på kranen. Höga doser (200 till 500 milligram per liter) klor (känd som chockklorering eller desinficering) krävs för att kontrollera järnbakterier. Chockklorering måste omfatta brunnen och systemet.

desinficering Metoder

Fyra typer av järn-borttagning utrustning finns

Järn Filter. Järn filter är endast användbar för avlägsnande av järn järn och mangan, järn järn kommer att täppa dem. De likna avhärdare men innehåller en bädd av naturliga eller syntetiska manganråsand. Mangandioxid oxiderar järn och mangan och de oxiderade partiklarna filtreras sedan ut i den nedre delen av bädden.

Avhärdare. Alla vattenmjukgörare kommer att avlägsna järn, rankingen för järnet beror på om regenereringen kommer att ta bort järn från zeoliten eller inte. Vattenmjukgörare innehåller en zeolit ​​mineral som tar bort lösligt järn på ett jon-utbytesbasis (på samma sätt som kalcium och magnesium avlägsnas i avhärdning). Slemmet som produceras av järnbakterier kommer att täppa zeolit ​​och minska dess effektivitet.

Polyfosfat matare. Dessa enheter innehåller en fosfatförening som belägger den lösliga järn och förhindrar dess oxidation när vattnet utsätts för luft. Föreningen inte är effektiv mot järn som redan har oxiderats. När vissa vatten upphettas, kommer den upphöjda temperaturen minska effekten av polyfosfatet så att oxiderat järn kommer att ackumuleras i varmvattenberedaren. (Polyfosfat är endast effektivt i kallt vatten. Uppvärmning av vattnet kommer att släppa järnet.) Det uppvärmda vattnet kommer att vara rostig och otillfredsställande för hem användningsområden.

Klorering och Filter. Klorering följt av filtrering genom ett sandfilter kan ta bort någon mängden järn i någon form. Den klor oxiderar och fäller ut järn och filtret stammar ut partiklarna. Kol filtrering kan krävas för att avlägsna överskott av klor återstod. Denna metod förstör också järnbakterier. När bakterierna inte kan permanent elimineras genom chockklorering är kontinuerlig klorering krävs.

Neutraliseringsmedel. Systemet behandlar frätande (sura) vatten. Alkalinitet och pH ökas genom bearbetning. Passerar vattnet genom granulära kalcit (marmor, kalciumkarbonat eller kalk) är den vanligaste metoden för behandling i hemmet. En blandning av kalcit och magnesiumoxid också används. om vattnet är mycket sur eller om det behövs en hög flödeshastighet, ett system för att kemiskt mata soda, natriumkarbonat eller kaustiksoda (natriumhydroxid) kan vara nödvändig. Dessa system ökar innehållet av vatten-natrium, medan användning av kalcit eller kalk ökar kalcium.

Klorering. Både kommunala system och hushåll kan desinficera vatten genom att tillsätta klor. Hushålls system använder vanligen blekmedel. Klorering inte bort nitrater eller andra kemikalier men kan oxidera organiska ämnen och vissa mineraler såsom järn. Kemisk mätanordningar måste upprätthållas noggrant. Med hjälp av ett kolfilter efter klorering tar bort överflödigt klor och klorerade kemikalier som bildas.

Andra metoder för att desinficera vatten innefattar kokning, pastörisering, behandling med ultraviolett ljus, och behandla med ozon. Dessa metoder är vanligen mindre praktisk än klorering eller inte är lätt tillgängliga. Observera att sterilisering (kokande vatten kraftigt under minst två minuter) dödar alla organismer. Desinficering minskar koncentrationen av organismer till säkra nivåer. Anordningar för att döda eller ta bort bakterier eller virus benämns renare. Klorering, destillation, eller kokning under 15 minuter är de vanliga metoder som används för att rena vatten för hushållsbruk.

Desinficering av ozonisering eller ultraviolett ljus metoder ersätter klor i vissa reningsverk, men är ännu inte tillgängliga för hemmabruk. Vissa filtreringsenheter med silverbelagda aktiverade block kol säljs för att avlägsna eller döda bakterier. Innan du köper en sådan enhet, utvärdera det noga och kontrollera tillräckliga testdata och certifiering för att säkerställa dess effektivitet.