hydroponiska system: aktiva kontra passiva

Ett hydroponiska system är i huvudsak en metod för att odla växter utan jord. Hydroponics har funnits i århundraden, men forskarna inte börja att på allvar studera hydro tills runt 1950-talet. Sedan dess har det blivit en framgångsrik och viktig form av anläggningen och växtodling, särskilt för länder som normalt inte är lämpliga för grödornas tillväxt.

Generellt finns det två sätt att hydroponiska system kännetecknas. Den första är antingen som ett aktivt eller ett passivt system, som är en referens till den typ av näringsämne system som används. Aktiva system tenderar att få friskare och snabbare tillväxt, medan passiva system är ofta lite lättare att installera och underhålla. Det andra sättet att karakterisera dem är genom återvinning eller icke-återhämtning, som hänvisar till huruvida näringsämnen återvinns efter användning.

Olika typer av hydroponiska system

Passiva system förlitar sig på kapillära eller wick system för att leverera näring till växtens rötter. Vad detta betyder är att näringsämnen, som befinner sig i en vätskelösning, utarbetas och absorberas av odlingssubstrat, en veke, eller någon annan anordning, och vidare genom kontakt med rötterna. Material såsom ljusvekens eller lykta veken kan användas för detta kapillärverkan.

passiva system

Medan passiva system är ofta en av de enklaste att installera och underhålla, på grund av det faktum att den inte har några pumpar eller rörliga delar, är en av dess största nackdelar som det tenderar att lämna växtens rötter kontinuerligt våt. Denna konstant väta förbjuder det bästa flödet av syre, som krävs för bästa växttillväxt. Även passiva system är i allmänhet icke-återvinningssystem, eftersom det inte finns något sätt att återvinna näringsämnen som inte absorberas direkt med rötterna. Därför är det inte det rekommenderade sättet att upprätta en hydroponics system.

aktiva system

Aktiva system förlitar sig på pumpar och andra mekaniska anordningar för att aktivt förflytta lösningen till rötterna. Som ett resultat, gör detta ofta lättare att återanvända näringsämnen, vilket innebär att aktiva system är också oftast återvinningssystem. Också, eftersom flödet av näringsämnen kan styras direkt, är det lättare att manipulera näringslösningen runt rötterna för att tillåta den bästa absorptionen av syre, vilket i sin tur främjar starkare, friskare tillväxt.

Ebb och flödessystem är en populär form av aktiva, återvinning hydroponics. Så det fungerar är enkel, näringslösningen sitter i en behållare under facket håller växterna. En pump är nedsänkt i lösningen som, när den slås på, pumpar näringsämnen upp till anläggningen facket och översvämningar rötterna för matning. Efter att ha kört av pumpen i ca 20 eller 30 minuter, det är avstängd och överskottslösningen får rinna sakta tillbaka ner i reservoaren för återvinning. Inte bara detta förse anläggningen med alla de näringsämnen som behövs, men avlägsnandet av näringsämnen efter översvämningar kommer att dra nytt syre ner till rötterna, ytterligare främja korrekt växternas tillväxt.

Ebb och flödessystem, även om de inte riktigt så enkelt som en veke system är fortfarande lätt att installera, är mycket prisvärd för även de casual hydroponics trädgårdsmästare, och producerar mycket effektiva resultat.