hur man använder en vinkelslip

En vinkelslip, även känd som en sido grinder, är en extremt mångsidig handhållen elverktyg. Det kan slipa metall och passbit, stål, betong och andra hårda material, samt vässa och polera, med användning av olika hjul av slipmedel. Dessa hjul är lätt och snabbt att ändra eller ersätta när de är slitna.

Vinkelslipar används av bygg-, svetsning, väg, räddningsarbetare, bland andra. Att ha en vinkelslip till hands hemma kan också vara användbar runt huset. Du kan till exempel använda den för att polera stötfångare, för att ta bort rost och flagnande färg, och kapa.

Steg 1 – Välj rätt delar

Det finns många typer av vinkelslipar, så du behöver veta vilket syfte du kommer att använda den för. Betrakta främst motoreffekt och skivstorlek.

Läs etiketter på skivan förpackning att ta reda på vilka typer av jobb det är gjort för, Steg 2 – garantera säkerheten.

Elektriska slipmaskiner, som tenderar att ha större skivor, är vanligen för stora, tunga arbeten som täcker en hel del yta, och pneumatiska slipmaskiner (mindre skivor) kan enkelt manövreras och är i allmänhet reserverad för mindre, lättare sådana. Men låt inte storleken lura dig, kan pneumatiska slipmaskiner vara mycket kraftfullt. Elektriska slipmaskiner aktiveras av elektricitet och pneumatiska kära genom lufttryck.

Steg 3 – Använda vinkelslipen

Välj en skiva som är bäst anpassade för ditt projekt. Det finns slipskivor, slipmedelsskivor (att skära stål), polerdynor, stålborste hjul (används för att avlägsna överskottsmaterial som rost eller färg) och diamantklinga avskurna skivor (används för att skära hårda ytor såsom kakel). Diskar mäter mellan 4 och 7 inches, med 4,5 inches är de flesta önskemål.

Säkerhet är av yttersta vikt när man använder en vinkelslip. Använd skyddshjälm, skyddsglasögon, hörselskydd, ansiktsskydd och arbetshandskar vid alla tidpunkter. Huvud och ansikte skador det oftast förknippas med vinkelslipar. Du bör vara väl utbildade i elverktyg säkerhet innan du använder en.

Tänk på följande säkerhetstips i åtanke. Säkerställa åskådare bo på ett avstånd. Se till att barn inte har tillgång till vinkelslipar. Håll handtag vinkelslip stadigt med båda händerna. Om du använder en elektrisk slipmaskin, koppla bort den när den inte används eller om du ändrar en skiva. Arbeta inte nära brännbara material. Vet hur man snabbt få tillgång till säkerhetsvakt i en nödsituation.

Läs instruktioner och säkerhetsanvisningar som följer med vinkelslip. Öva med det på små jobb tills det känns bekvämt för dig.

Säkra bit du arbetar med på plats (klämmor fungerar bra). Driva vinkelslipen. Disken måste snurra innan du använder den stadigt och till arbetsytan. Din grepp bör vara fast så att du har full kontroll över i vilken riktning vinkelslipen rör sig.

När du är klar, försiktigt lyfta vinkelslip, stäng av strömmen, och förvara den på en säker plats borta från barn.

Behöver du en ny kvarn? Hitta den rätta med vår Kvarnar Köpguide.