identifiera och behandla bondbönor sjukdomar

Susan är en Master Gardener och en hållbar livsstil forskare. Med en bakgrund inom nutrition och omfattande kunskap om hela livsmedel och wellness, Susan innehåller hållbara levande metoder som kommer att förbättra hälsan hos hennes familj och samtidigt minska sin klimatpåverkan.

Bondbönor är lätt att odla grödor, ofta rekommenderas för amatör, första gången hushålls trädgårdsmästare. De behöver lite säsongs underhåll och måttlig jord näring. Om du odlar dem, måste du veta hur man identifierar de vanliga sjukdomar och hur man behandlar dem. De flesta bondbönor sjukdomar kan lätt identifieras.

Sjukdom 1: bondbönor choklad Spot

TIPS: Vår expert trädgårds rådgivare, föreslår Susan Patterson, “Låt alltid gott om utrymme mellan anläggningar för luftcirkulation.”

Choklad Ställe Symtom

Detta är en allvarlig sjukdom i växtbladverk. Den orsakas av Botrytis svampen. Svampen tillväxt blir tydligare under fuktiga förhållanden. Det kallas också grå gjutning av bondbönor.

Choklad Spot Disease Control

TIPS: Susan noterar “Choklad plats är mer av ett problem med höstgrödor än vårgrödor.”

Disease 2: bondbönor Rust

Typiska tecken på choklad pricksjuka inkluderar närvaron av rundade, rödbrun fläckar på bladen. Ibland kan fläckar på baljorna och stjälkar. Om sjukdomen sprider sig till huvudstammen, fläckarna utveckla en brunaktig-svart utseende. Bladen är ofta täckta med en karakteristisk, trådliknande hölje, vilket skapar intrycket av en form. Den säsongs blom fördröjs och blommorna utveckla en riden utseende. Även de äldre baljor, innehållande fröna, kan infekteras av spotting sjukdom. Sjukdomen börjar ofta under mitten av vintersäsongen, vilket är ovanligt för de flesta svampinfektioner.

Bondbönor Rust Symtom

Se till att jorden alltid väldränerad, särskilt under regnperioden. Du kan höja den vegetabiliska sängen för att säkerställa fortsatt dränering av överskottsvatten. Blad som visar en kluster utseende med någon form av formnings bör beskäras-off. doppa alltid beskärning redskap i en multi-purpose svampmedel innan beskärning. Detta bidrar till att undvika att sprida smittan till lövverket runt beskäras platser. Jorden bör regelbundet berikas med doser av kaliumklorid och kalium-rika gödselmedel. En bra idé är att börja öka kaliumklorid innehåll i gödselmedlet-mix med uppkomsten av vintersäsongen. Klustrade blad kan leda till snabbare spridning av choklad plats i trädgården sängen. Håll alltid en 50-cm gap mellan plantraderna. Rensa upprepade gånger innan vårsäsongen för att säkerställa väl fördelade tillväxt.

Bondbönor Rust kontroll

Detta är den enda kända sjukdomen kan det snabbt angripa en hel bondbönor gröda. Rost orsakas av Uromyces svampen. Dess identifiering och kontroll är mycket svårt. Det är känt att genomgå upprepade vilande steg och åter yta under en gröda cykel.

Det är viktigt att du har möjlighet att identifiera de första tecknen på rost eftersom det sprider sig mycket snabbt. De typiska, rostar indikationer omfattar utveckling av gula fläckar på undersidan av bladen. Vissa fläckar kan ha en pulverformig, yttre yta som är lätt att upptäcka. Kom ihåg, rostar fläckar kan utvecklas bortom de vanliga säsongsmönster, till skillnad från de flesta svampinfektioner. Därför bör du kontrollera din bondbönor gröda för rostar symptom även under torrperioden.

Kemisk behandling är inte effektiv för att innehålla denna sjukdom. Tid identifiering av den sjuka växten och dess systematiska förstörelsen är den enda lösningen. Du bör kontinuerligt kontrollera rostar symptom och beskär-off infekterade blad. Använd aldrig beskäras-off, infekterade delar för kompostering eller trädgårdsarbete aktivitet. Du kan använda en kombination av fiskolja och damm svavel för att spraya plantorna. Detta bidrar till att begränsa spridningen av rost sjukdom genom att döda unga, svampsporer.